ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Η πόλη των Ασημουργών και των Θρύλων...
Η πόλη των ασημουργών, η πόλη των μύθων και των θρύλων, η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών. Μια σειρά από επωνυμίες που ορίζουν τους άξονες διαπραγμάτευσης του τοπικού. Μια διαδοχή οπτικών και αναπαραστάσεων του παρελθόντος ενταγμένη στον παροντικό χρόνο της πόλης. Το ασημικό υποδέχεται και αποχαιρετά τον επισκέπτη ως σήμα κατατεθέν στις δυο εισόδους της πόλης.
Τα Ιωάννινα δεν φέρουν τυχαία το προσωνύμιο «Πρώτα στις τέχνες στα γρόσια και στα γράμματα». Στο παρελθόν έχει αναδείξει μεγάλες μορφές των τεχνών και των γραμμάτων με τεράστια συμβολή στην πολιτιστική αλλά και οικονομική αναγέννηση της χώρας. Και σήμερα όμως παραμένει μια σύγχρονη πόλη με κορυφαία Πανεπιστήμια και υποδομές.
Γενέτειρα των τριών μεγάλων εκδοτών και τυπογράφων (Νικολάου Γλυκή, Δημητρίου Θεοδοσίου και Νικολάου Σάρου)>, οι οποίοι ίδρυσαν τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα (δύο περίπου αιώνων ζωής) Ελληνικά τυπογραφεία στη Βενετία, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην παραγωγή, εξέλιξη και διακίνηση του Ελληνικού βιβλίου την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Το τυπογραφείο των Γλυκήδων από το 1670 - 1854 με τυπογραφικό σήμα τη μέλισσα, εξελίχθηκε στο πιο παραγωγικό κέντρο του ελληνισμού της Διασποράς και αντιπροσωπεύει το μακροβιότερο τυπογραφείο.
Το τυπογραφείο του Σάρου από το 1688 – 1706 ή 1707, με τυπογραφικό σήμα τη γοργόνα, πουλήθηκε στον Antonio Bortoli, και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1778, τυπώνοντας το όνομα του Σάρου και το τυπογραφικό του σήμα στις εκδόσεις του, ωσότου εξοφλήσει το αντίτιμο της αγοράς.
Το τυπογραφείο του Θεοδοσίου από το 1755-1824, με τυπογραφικό σήμα τον δικέφαλο αετό, είναι το τελευταίο σημαντικό Ελληνικό τυπογραφείο που ιδρύθηκε στη Βενετία.
Τα Ιωάννινα, γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου, με πληθυσμό 65.574 κατοίκους για την πόλη και 111.740 κατοίκους για το διευρυμένο Δήμο Ιωαννιτών (2011). Βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Στα Ιωάννινα εδρεύει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με 17 τμήματα και πάνω από 20.000 φοιτητές. Επίσης, στα Ιωάννινα φιλοξενούνται τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, με έδρα την Άρτα. Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα, που παράκειται της πόλης. Στην πόλη λειτουργούν δύο νοσοκομεία, το Γενικό Κρατικό "Χατζηκώστα" και το "Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Δουρούτη", τα οποία δέχονται ασθενείς από το σύνολο του νομού.
Η ίδρυση της πόλης
Η ίδρυση της πόλης των Ιωαννίνων οφείλεται στον Ιουστινιανό, τον 6ο αιώνα μ.Χ., μέσω της μετοίκησης των κατοίκων της Ευροίας.
Ο ιστορικός Προκόπιος (6ος αιώνας) ταυτίζει την πόλη με την Νέα Εύροια που τείχισε ο Ιουστινιανός, ενώ στα πρακτικά της Συνόδου Κωνσταντινουπόλεως το 879 μ.Χ. υπογράφει και ο "Ζαχαρίας Επίσκοπος Ιωαννίνων". Άλλη αναφορά για την παρουσία της πόλης έχουμε από αυτοκρατορικό σιγίλλιο του Βασιλείου Β' Βουλγαροκτόνου (1020 μ.Χ.) και από την Αλεξιάδα της Άννας Κομνηνής (1082μ.Χ.). Κατά την περίοδο αυτή και για πολύ ακόμα χρονικό διάστημα, η πόλη των Ιωαννίνων φέρεται να περιορίζεται, μόνο εντός του φρουρίου.
Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη-κάστρο πήρε το όνομά της από τον πρώτο οικιστή της, τον Ιωάννη, ή από την Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που υπήρχε μέσα στο κάστρο πριν την καταστροφή του 1611.
Άξιο αναφοράς είναι το νησάκι της λίμνης (νήσος Ιωαννίνων), στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά. Υπάρχουν επίσης έξι μοναστήρια, το παλιότερο του Αγίου Νικολάου (Ντίλιου) ή Στρατηγοπούλου του 11ου αιώνα, του Αγίου Νικολάου (Σπανού) ή Φιλανθρωπινών από το 1292 μ.Χ., του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1506 μ.Χ.), της Ελεούσης (1570 μ.Χ.), του Αγίου Παντελεήμονος (17ου αιώνα) και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1851 μ.Χ.). Στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (Σπανού) ή Φιλανθρωπινών δίδαξαν κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο λόγιος Αλέξιος Σπανός, οι μοναχοί Πρόκλος και Κομνηνός και οι αδελφοί Αψαράδες, Θεοφάνης και Νεκτάριος.
Το «νησί της λίμνης» ή αλλιώς «νησάκι των Ιωαννίνων» έχει περίπου 250 κατοίκους, μία κοινότητα κυρίως ψαράδων. Τα καραβάκια χρειάζονται μόλις 10 λεπτά για να διασχίσουν την απόσταση και φεύγουν απ’ τις αποβάθρες του κάστρου, το καλοκαίρι, κάθε μισή ώρα.
Αξιοθέατα και Μουσεία στα Ιωάννινα
Μουσείο Αργυροτεχνίας: στο κάστρο των Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ), με εκθέματα που αναφέρονται κατά βάση στη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και έπειτα. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει εκθέματα που αναφέρονται στην ιστορία και την τεχνολογία της αργυροτεχνίας στην Ήπειρο ανακαλύπτοντας παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης και διακόσμησης αργυρών αντικειμένων. Κομψοτεχνήματα με περίτεχνες λεπτομέρειες, όπως κοσμήματα, όπλα και πολεμική εξάρτυση, ασημικά του σπιτιού και προσωπικά είδη είναι μερικά από τα αντικείμενα της συλλογής. Στο χώρο του μουσείου είναι εγκατεστημένα διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια, ενώ παράλληλα εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις, και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού.
Αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων, Πλατεία Λιθαρίτσια. Περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα και των 4 νομών της Ηπείρου. Ανακαινίσθηκε τα έτη 2008-2010 και έχει πλέον ποιοτική εργονομική διάταξη εκθεμάτων. Με την ίδρυση των νέων αρχαιολογικών Μουσείων Άρτας, Νικόπολης (Πρέβεζα) και Ηγουμενίτσας, τίθεται πλέον στο τραπέζι το ερώτημα της επιστροφής όλων των εκθεμάτων των άλλων Νομών, πλην αυτών του Νομού Ιωαννίνων.
Κάστρο Ιωαννίνων: Το επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων με τα κτίρια κυρίως της ύστερης οθωμανικής περιόδου, χτισμένο το 528 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, είναι μία ολόκληρη πολιτεία από μόνο του. Μέσα στα τείχη αυτής της πολιτείας προόδευσε η πνευματική ζωή της πόλης και συνεχίζει να προοδεύει μέχρι σήμερα.
Πολλά είναι τα κτίσματα που μπορεί κανείς να θαυμάσει μέσα στο κάστρο: Περιέχει το Φετιχέ Τζαμί, τον Τάφο του Αλή Πασά και το Βυζαντινό Μουσείο, όπως και το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Το Φετιχέ Τζαμί το έτος 2012 δεν είναι επισκέψιμο. Το όνομά του σημαίνει Τζαμί της Κατάκτησης και χτίστηκε το 1430 πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού ναού. Αρχικά ήταν ξύλινο, μετά όμως το 1611 ξαναχτίστηκε πέτρινο. Την τελική μορφή την πήρε από τον Αλή Πασά το 1795.
Βυζαντινό Μουσείο: Στεγάζεται σε κτίριο που ανοικοδομήθηκε στα ερείπια του σεραγιού του Αλή -Πασά, το οποίο καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1870 από πυρκαγιά. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1995 με σκοπό να διαφυλάξει τα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, που χρονολογικά καλύπτουν την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Επίσης το Μουσείο, εκτός από την έκθεση των συλλογών του, αποτελεί και πολιτιστικό κέντρο, αφού φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, περιοδικές εκθέσεις κλπ. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά γλυπτά, ευρήματα από την Άρτα, κεραμικά, βιβλία, Χριστιανικές εικόνες και αξιόλογη συλλογή αργυροχοΐας.
Τέμενος Ασλάν Πασά (έτος 1618). Σήμερα στεγάζει το τριπλό Δημοτικό Μουσείο. Ελληνικό Τμήμα, Εβραϊκό Τμήμα και Μουσουλμανικό τμήμα. Το Δημοτικό Μουσείο στεγάζεται στο Ασλάν Τζαμί, που βρίσκεται στην Ακρόπολη των Ιωαννίνων εντός του Κάστρου, που χτίστηκε το 1618 από τον Ασλάν πασά. Στο Μουσείο εκτίθενται τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, ξυλόγλυπτα, είδη αργυροχοΐας και άλλα, ενώ το έκθεμα που ξεχωρίζει είναι το Δαμασκηνό σπαθί του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Επίσης στον περίβολο του μουσείου σώζονται τάφοι επιφανών Τούρκων, καθώς επίσης και ο τάφος του Ασλάν πασά. Ακόμη έξω από το Μουσείο βρίσκονται κανόνια και μπάλες της εποχής εκείνης.
Το Μουσείο Φωτίου Ραπακούση: Βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα του Τεμένους Ασλάν Πασά, στη βορειοδυτική ακρόπολη του κάστρου των Ιωαννίνων. Ο Δήμος Ιωαννιτών, με αμοιβαία σχέση παραχώρησης μεταξύ αυτού και του συλλέκτη, φιλοξενεί τη συλλογή στους χώρους του, από το 2000. Το ενέταξε έτσι στο πολιτιστικό δυναμικό του και λειτουργεί σήμερα παράλληλα με το Δημοτικό Λαογραφικό & Εθνογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται μέσα στο Ασλάν Τζαμί. Ολόκληρη η συλλογή περιλαμβάνει 6.000 αντικείμενα, που κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: Όπλα με τα εξαρτήματά τους, κοσμήματα του 18ου και του 19ου αιώνα, Διάφορα, Κεραμικά (ισλαμικής τέχνης, αγγειοπλαστικής τέχνης του ελληνικού χώρου, Τσανάκ Καλέ)
Οθωμανική Βιβλιοθήκη, μη επισκέψιμο εγκαταλελειμμένο κτίριο.
Οικία Χουσεΐν Ματέι ή οικία Δεσπότη. Σήμερα είναι ερείπιο.
Οθωμανικό Τέμενος Βελή Πασά
Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου
Ιστορικό Κέντρο των Ιωαννίνων
Στοά Λούλη: Στο εμπορικό αυτό κέντρο συνυπήρχαν, για πολλά χρόνια, οι τρεις θρησκευτικές εθνότητες της πόλης, Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι. Αρχικά η Στοά λειτουργούσε ως χάνι και στη συνέχεια μετατράπηκε σε εμπορικό κέντρο.
Η Δημοτική Πινακοθήκη των Ιωαννίνων στεγάζεται από το 2000 στο νεοκλασικό κτίριο Πυρσινέλλα, το οποίο κτίστηκε το 1890. Ο Βασίλειος Πυρσινέλλας, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Ιωαννίνων, διέθεσε ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία του το 1958 στο δήμο Ιωαννιτών. Το 1960 δημιουργήθηκε η πρώτη Δημοτική Περιφερειακή Πινακοθήκη στην Ελλάδα, που κατ' αρχάς λειτούργησε στο κτίριο Μελά μέχρι τη μεταστέγασή του στη σημερινή της στέγη. Τα έργα της συλλογής της Πινακοθήκης ανήκουν στους μεγαλύτερους Νεοέλληνες, ζωγράφους και γλύπτες, τα οποία συγκεντρώθηκαν με αγορές και δωρεές από διάφορους συλλέκτες και καλλιτέχνες. Περιλαμβάνονται 500 περίπου έργα, πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, εικόνες και γλυπτά.
Το σπήλαιο Περάματος βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, μήκους περίπου 830 μέτρων και εκτάσεως περίπου 14400 τ.μ. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από κατοίκους της πόλεως που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων το 1940.
Η Αρχαία Δωδώνη: Το θέατρο και το Μαντείο, βρίσκεται 22χλμ νοτίως των Ιωαννίνων. Το θέατρο της Δωδώνης είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων. Αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του ιερού της Δωδώνης και για τον επισκέπτη, που έφθανε από το νότο, ήταν το εμφανέστερο μνημείο, που δέσποζε στο χώρο με τις καμπύλες επιφάνειες και τους επιβλητικούς αναλημματικούς τοίχους του. Κατασκευάσθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα, στο πλαίσιο του φιλόδοξου οικοδομικού προγράμματος που πραγματοποίησε ο Πύρρος, βασιλιάς της Ηπείρου, προκειμένου να αναμορφώσει το πανελλήνιο ιερό και να του δώσει μνημειακό χαρακτήρα.
Κοντινές εξορμήσεις:
Παράλληλα σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκονται τα ξακουστά σε όλους Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, η Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα, ιδανικοί προορισμοί για μονοήμερες εκδρομές εύκολα και γρήγορα προσβάσιμοι από την πόλη των Ιωαννίνων.
Τα Ζαγοροχώρια: Είναι μια από τις πιο ξακουστές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων. Αποτελούνται από 46 χωριά, σκορπισμένα στα βουνά Βορειοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων και αποτελούν αγαπημένο προορισμό για πολλούς επισκέπτες. Γραφικά, παραδοσιακά με ξεχωριστή φυσική ομορφιά και σπάνια αρχιτεκτονική μαγεύουν και γοητεύουν κάθε επισκέπτη. Κατά την επίσκεψη σας στα Ζαγοροχώρια αξίζει να θαυμάσετε την φανταστική θέα από την Χαράδρα του Βίκου και να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης αλλά και να γευτείτε την τοπική κουζίνα ξακουστή για τις πολλές και πεντανόστιμες πίτες της.
Το Μέτσοβο: Είναι μια από τις πιο γραφικές περιοχές που μπορεί αλλά και πρέπει να επισκεφτεί κανείς. Μαγευτικό τοπίο, γεμάτο πράσινο διατηρεί έντονο το παραδοσιακό στοιχείο. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την Πινακοθήκη του Ευάγγελου Αβέρωφ τα έργα της οποίας φανερώνουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Ανάμεσα στα έργα υπάρχουν γλυπτά μεγάλων καλλιτεχνών αλλά και μια μεγάλη συλλογή Ελλήνων ζωγράφων.
Η Κόνιτσα: Βόρεια των Ιωαννίνων, σε απόσταση 50 περίπου χιλιομέτρων, βρίσκεται η γραφική Κόνιτσα και ο ποταμός Αώος.
Τα Τζουμέρκα: Ένα δίκτυο από εντυπωσιακά χωριά , παραδοσιακά τα οποία είναι περικυκλωμένα από βουνά και χαράδρες και αυτό είναι που κάνει την περιοχή ξεχωριστή. Τα καθαρά ποτάμια, τα πέτρινα γεφύρια αλλά και επιβλητικές εκκλησίες και τα μοναστήρια συνθέτουν μια εικόνα ειδυλλιακή. Η Μονή Κηπίνας είναι το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι που υπάρχει στην Ήπειρο καθώς βρίσκεται κρεμασμένο σε ένα βράχο και η πρόσβαση γίνεται από μια κρεμαστή γέφυρα.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1964 και λειτουργεί ως ανεξάρτητο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα από το 1970. Σήμερα είναι εγκαταστημένο σε μία έκταση 3.300 στρεμμάτων στην περιοχή της Δουρούτης και απέχει 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, η μεγαλύτερη σε έκταση στην Ελλάδα, καλύπτει τις διδακτικές και ερευνητικές της ανάγκες σε κτηριακά συγκροτήματα συνολικού εμβαδού 245.000 τ.μ. Οι αίθουσες διδασκαλίας, τα φοιτητικά και ερευνητικά εργαστήρια, η κεντρική βιβλιοθήκη, το συνεδριακό κέντρο, οι φοιτητικοί ξενώνες και το φοιτητικό εστιατόριο είναι σχεδιασμένα και εξοπλισμένα σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές.
Στο μισό περίπου αιώνα λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τα επιτεύγματά του στους τομείς της διδασκαλίας και της έρευνας έχει επιτύχει την ακαδημαϊκή αναγνώριση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σύγχρονα Πανεπιστήμια της χώρας. Σήμερα το Ίδρυμα έχει 5 Σχολές και 17 Τμήματα, στα οποία φοιτούν 15.464 προπτυχιακοί φοιτητές. Στα περισσότερα Τμήματα λειτουργούν οργανωμένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών με περίπου 1.500 μεταπτυχιακούς φοιτητές και 2.300 υποψήφιους διδάκτορες.
Την Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων κοσμεί η φυσική ομορφιά του δάσους της Δουρούτης, καθώς και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, κτισμένο το 18ο αιώνα, το οποίο έχει αναστηλωθεί και χρησιμοποιείται ως Κέντρο Πολιτισμού και ξενώνας επισκεπτών του Πανεπιστημίου.
Τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την ίδρυση νέων Τμημάτων, έχει σχεδόν διπλασιαστεί και η προοπτική εξέλιξής του παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευοίωνη. Αυτό φαίνεται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.
Τα Μουσεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από την ίδρυση του το 1964, ενσωματώθηκε αβίαστα στο κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Ηπείρου. Άμεσα προέκυψε μια ισχυρή αλληλεπίδραση, η οποία ‘υπαγόρευσε’ τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση και προώθηση, εντέλει, της πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας. Αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών υπήρξε η ίδρυση δύο Μουσείων και μιας συλλογής μουσειακών αντικειμένων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην έρευνα και την αισθητική. Βοηθούν, παράλληλα, τη διδασκαλία και τις εκπαιδευτικές δράσεις, που απευθύνονται σε φοιτητές του Πανεπιστημίου μας και σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.
Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών
Βιβλιοθήκη και Μουσείο Mαρίας και Σπύρου Mαλαφούρη (Eρνάνη)
Πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο
Η Πανεπιστημιούπολη απέχει 6 χλμ. από το κέντρο της πόλης και η πρόσβαση μπορεί να γίνει:
με αστικό λεωφορείο ανά 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης
με ταξί (κόστος περίπου € 5)
με ιδιωτικό αυτοκίνητο (10 λεπτά)
Πρόσβαση στα Ιωάννινα
Στα Ιωάννινα μπορεί κανείς να φτάσει με λεωφορείο από την Αθήνα, από τη Θεσσαλονίκη, από την Ηγουμενίτσα, από την Πρέβεζα, από την Κακαβιά, καθώς και από άλλες περιοχές της Ελλάδας με τακτικά δρομολόγια.
Τακτική πορθμειακή σύνδεση από την Ηγουμενίτσα προς τα λιμάνια της Ιταλίας συνδέει τα Ιωάννινα με τη δυτική Ευρώπη. Αντίστοιχη γραμμή υπάρχει και για την Κέρκυρα. Μπορείτε, επίσης, να έρθετε με το ferry boat ως την Ηγουμενίτσα και από εκεί να συνεχίσετε οδικώς μέχρι τα Ιωάννινα.
Η πόλη διαθέτει αεροδρόμιο που απέχει 4 χλμ. από το κέντρο της και 10 χλμ. από την Πανεπιστημιούπολη, με καθημερινά δρομολόγια προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
ΚΤΕΛ Ιωαννίνων
Διεύθυνση: Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου 45, Ιωάννινα
Τα λεωφορεία –του ΚΤΕΛ- έχουν πολλά καθημερινά δρομολόγια τόσο από την Αθήνα & την Θεσσαλονίκη όσο και για άλλες πόλεις της Ηπείρου.
Επικοινωνία:
Σταθμός Ιωαννίνων: 26510 - 25014 , 27442, 26211, 26286
Σταθμός Αθηνών (Κηφισός): 210 – 5129363
Σταθμός Θεσσαλονίκης: 2310 - 595442
Τηλέφωνο "ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ": +30 26510 - 46777, 778, 779
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ "ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ"
Τηλεφωνικό Κέντρο: 26510 - 83600, 83602
Fax: 26510 - 74192
Telex: 338250 LGIO GR
AFTN: LGIOYDYX
E-mail: kaiotl@otenet.gr
Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων, βορειοδυτικά από την πόλη των Ιωαννίνων.
Αεροπορικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων
Αεροπορική Εταιρεία | Τηλέφωνο επικοινωνίας | Site εταιρείας |
Olympic air | +30 26510 - 26218 | www.olympicair.com |
Aegean Airlines | +30 26510 - 65200, 201 | el.aegeanair.com/ |
Πρόσβαση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων
Λεωφορεία
Το αεροδρόμιο εξυπηρετείται από το αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Στοιχεία επικοινωνίας ΚΤΕΛ Ιωαννίνων:
Τηλέφωνο | +30 26510 – 22239 |
Website (αναλυτικές πληροφορίες για δρομολόγια και τιμές εισιτηρίων) | http://astiko-ioannina.gr/ |
askteli@otenet.gr | |
Ταχυδρομική Διεύθυνση | ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Θαρύπα Ρ. 8, τκ 45221, Ιωάννινα |
Ταξί
Στo χώρο αφίξεων του αεροδρομίου Ιωαννίνων υπάρχει πιάτσα ταξί που λειτουργεί τις ώρες που είναι ανοιχτό το αεροδρόμιο.
Για να υπολογίσετε το κόστος μετακίνησης με ταξί από και προς το αεροδρόμιο επισκεφτείτε τη σελίδα: www.aerodromio.com.gr/taxi/Hellas.html
Διόδια
Δρομολόγιο Αθήνα – Ιωάννινα: : 37,30 €
Δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα: 6,90 €
ΧΑΡΤΕΣ
Ιωάννινα: https://www.stigmap.gr/xartis_ioannina.php
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: http://www.uoi.gr/panepistimio/topothesia/
Σύνδεσμοι (links) για επιπρόσθετες πληροφορίες
Πανεπιστήμιο ΙωαννίνωνΤουριστικός Οδηγός Ιωαννίνων/Ioannina Guide(Eng)
Ioannina Leaflet (Eng)
Κρατικός Αερολιμένας "Βασιλεύς Πύρρος"
Ioannina International Airport Guide
ΚΤΕΛ Ιωαννίνων
Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων
Ραδιοταξί Ιωαννίνων
Δήμος Ιωαννιτών
Epirus Guide Map